Cercetatori coreeni pot prelungi durata de viata a bateriilor

flash

Ce bine ar fi daca tehnologia noastra nu ar suferi de eventuale incetiniri cu varsta! Pai, cercetatori de la Universitatea Hanyang au anuntat o noua tehnologie care ar putea incetini rata de dezintegrare a memoriei flash, ar mari performanta si ar prelungi durata de viata a bateriilor telefoanelor mobile. Aceasta tehnologie se numeste WALDIO, sau Write Ahead Logging Direct IO.

Ideea se invarte in jurul memoriei flash interna NAND, folosita pentru stocare a datelor. Memoria flash are un numar limitat de cicluri scriere/stergere si incetineste cu cat mai mult e folosita. Scrierea constanta rezulta, pana la urma, in sectoare moarte, fapt ce incetineste procesul de citire si de scriere folosit de orice aplicatie. In plus, aceste procese consuma multa energie, deci optimizarea acestori tipuri de sarcini ar avea un impact pozitiv asupra duratei de viata a bateriei.

Aceasta tehnologie va face posibila folosirea unei memorii flash ieftine pe termen lung, ca si o memorie flash mai costisitoare. ” – Profesor Won You-jip

Problema, cum o vad cercetatorii, are legatura cu sistemul SQLite database management ce foloseste un numar mare de scrieri si comenzi inutile pentru stocarea Android IO, care distruge memoria flash mult prea repede.

Simplu spus, WALDIO salveaza date mai putine in memoria flash, pentru a-i lungi durata de viata.

Dupa testarea facuta folosind un Samsung Galaxy S5, a fost descoperita o reducere impresionanta in volumul IO total la executarea numeroaselor operatii. Volumul a fost redus la aproximativ 1/6 din marimea initiala. Testul a demonstrat o viteza de 4.6 de ori mai mare la executarea comenzilor fata de metodele originale, permitand executarea mai multor operatii in acelasi timp. Acest fapt inseamna pentru noi utilizatorii ca telefoanele noastre mobile ar putea executa anumite comenzi de 20 de ori mai repede, iar durata bateriei ar putea creste cu 39 de procente.

Din pacate, inca nu se stie daca WALDIO poate fi implementat in dispozitive existente sau daca aceasta tehnologie va putea ajunge intr-un dispozitiv valabil comercial.

sursa – Android Authority