iPhone 5c foloseste un design unic si o executie de inalta precizie

iphone5c_1

Prin iPhone 5c Apple reuseste sa ofere un smartphone realizat din plastic dar cu o tenta premium, lucru facut posibil prin vasta experienta in design, inginerie si fabricatie a companiei din Cupertino.

In ciuda ingrijorarilor din partea mass-media cum ca iPhone-ul colorat va avea senzatia de “ieftin”, Apple a construit un dispozitiv pe care cei ce l-au vazut de aproape il descriu ca “substantial” – un adjectiv care nu este asociat in general cu smartphone-urile de plastic. Impresionant este si procesul de fabricatie necesar pentru a produce un dispozitiv mai accesibil fara a renunta la calitatile care au consacrat brand-ul iPhone.

Phil Schiller, director de marketing in cadrul Apple, a prezentat noul telefon si a vorbit pe scurt despre procesul de fabricatie de inalta precizie dezvoltat pentru acesta. Videoclipul prezentat pe scena a fost ulterior incarcat pe canalul YouTube al companiei.

iphone5c_2

O problema uzuala a multor telefoane fabricate din plastic este lipsa rigiditatii comparativ cu aparatele ce au carcasa din metal. Pentru a elimina acest neajuns Apple foloseste o metoda de constructie noua ce ataseaza un cadru de metal pe interiorul structurii de policarbonat. Ca si in cazul altor dispozitive Apple, un element structural serveste mai mult decat un sigur scop, astfel structura metalica are si rol de antena multi-band. Elementele de otel sunt atasate cu un adeziv special in carcasa de policarbonat injectata dintr-o singura bucata.

iphone5c_3

In videoclipul prezentat, Jony Ive (Senior Vice President of Design), descrie ansamblul de structura de otel cu carcasa de policarbonat dintr-o singura bucata ca fiind o executie de exceptie.

iphone5c_4

Piesa finala din cadrul metalic este o placa de otel care intareste rigiditatea constructiei si serveste de asemenea ca suport pentru placa cu circuitele electronice.

iphone5c_5

Dupa instalarea cadrului carcasa trece la o masina CNC care executa gauri de inalta precizie pentru butoanele telefonului. Pentru ca procesul de fabricatie impune eliminarea de material din carcasa (fata de cazul in care se adauga parti pentru a obtine produsul finit), rigiditatea constructiei este mult mai putin afectata.

iphone5c_6

In final carcasa trece printr-un proces de finisare care implica mai multe treceri printre care un strat de lac transparent care formeaza o suprafata rezistenta si stralucitoare. Exact cat de rezistenta este carcasa la zgarieturi ramane de vazut dar un videoclip din luna August care testeaza o carcasa de pre-productie arata rezultate destul de favorabile.

iphone5c_7

Ce nu se arata in clip-ul de prezentare este intalarea componentelor electronice si a ecranului cu Gorilla Glass care ajuta si el la rigiditatea constructiei. Jony Ive descrie produsul finit ca “o structura extraordinar de rigida ce emana o senzatie de soliditate la care nu te-ai astepta din partea unui produs din plastic” .

sursa – AppleInsider