iPhone 5s : Touch ID, procesor A7 si o nuanta noua de finisare

iphone5s_1

Apple a anuntat combinatia de doua telefoane care inlocuiesc actualul iPhone 5. Varianta iPhone 5c devine astfel modelul de intrare in gama, nicidecum ieftin dar mai accesibil decat varful de gama iPhone 5s. Cu un design aproape neschimbat fata de modelul actual iPhone5, elegantul iPhone 5s aduce totusi numeroase modificari in interiorul dispozitivului. Cea mai interesanta noutate este senzorul numit Touch ID care permite deblocarea telefonului doar prin simpla atingere. Constructia telefonului ramane in continuare cu spate din aluminiu de inalta calitate dar este acum disponibil in 3 variante de culoare: alb cu spate de culoarea aluminului, “space grey” si noua optiune alba cu spate auriu.

Touch ID

iphone5s_2

Cea mai deosebita noutate a lui iPhone 5s o reprezinta senzorul Touch ID plasat in cadrul butonului Home. Acesta are o grosime de doar 170 microni si o rezolutie de 500 pixeli/inch, fiind capabil sa scaneze straturile sub-epidermice ale pielii.

Noul senzor poate scana amprenta utilizatorului pe 360 de grade in orice orientare. Noul Home button este acum facut din cristal de safir fiind foarte rezistent la zgarieturi. Touch ID foloseste un senzor capacitiv si poate gestiona mai multe amprente. Ca noutate, butonul are acum o rama de metal care sesizeaza cand utilizatorul isi aseaza degetul si porneste scanarea amprentei. Astfel, telefonul poate fi deblocat doar de catre persoana autorizata fara a mai fi nevoie de introducerea unui PIN. Amprenta poate fi folosita si pentru autentificarea cumparaturilor facute in cadrul App Store si iTunes.

Apple ne asigura ca informatiile referitoare la amprente nu sunt niciodata disponibile nici unei alte aplicatii si nu sunt salvate pe serverele companiei. Aceste informatii exista doar intr-o zona securizata a procesorului din interiorul telefonului.

Puterea de procesare

iphone5s_3

Schimbarea majora pe linie de procesare este introducerea noului procesor A7 pe 64 de biti. Acesta contine de doua ori mai multi tranzistori decat predecesorul sau, adica peste 1 miliard. Evident, iOS 7 a fost actualizat pentru a profita de noua arhitectura.

Noul procesor este de doua ori mai rapid decat cel pe care il inlocuieste, iar procesarea grafica a fost de asemenea dublata. Phil Schiller, Senior Vice President of Marketing, mentioneaza ca prin aceste imbunatatiri noul telefon devine de 40 de ori mai puternic decat iPhone-ul original.

Co-procesorul M7

O alta noutate in interiorul lui iPhone 5s este adaugarea unui nou co-procesor numit M7. Acesta monitorizeaza constant senzorii de miscare din cadrul aparatului si va permite astfel dezvoltarea unor aplicatii de fitness de clasa superioara. Nike deja a anuntat o noua aplicatie numita Nike+ Move care va folosi co-procesorul M7 si date citite de la senzorul GPS pentru a monitoriza activitatile utilizatorului.

Chiar si cu adaugarea acestui nou circuit, Apple promite 10 ore de convorbiri 3G, 250 de ore de standby, 10 ore de navigare in regim LTE si 40 de ore de muzica.

Camera foto

iphone5s_4

iPhone 5s are si o noua camera foto cu o apertura f/2.2 . Aceasta este un design original Apple si are elementul fotosensibil cu 15% mai mare decat la iPhone 5 dar aceeasi rezolutie ceea ce conduce la o dimensiune marita a pixelilor individuali care astfel pot primi mai multa lumina si deci genereaza o imagine mai buna. A fost imbunatatit si flash-ul care are acum in componenta 2 LED-uri ce permit o paleta de culori mai naturale si imagini mai clare in situatii de luminozitate scazuta.

Aplicatia foto are acum un “burst mode” care poate captura 10 cadre pe secunda prin simpla mentinere apasata a butonului declansator. Telefonul proceseaza imaginile capturate si recomanda cea mai buna imagine.

iphone5s_5

Camera poate sa inregistreze si video la viteza de 120 cadre/secunda si rezolutie 720p. Software-ul permite utilizatorului sa aleaga care portiuni din clip-ul inregistrat sa ramana la viteza normala si care sa fie redate in slow-motion.

sursa – AppleInsider