Oamenii de stiinta identifica gena ce permite cresterea unui nou cap

Oameni de stiinta britanici au identificat genele “smed-prop” care permit viermilor din familia planariidae sa isi regenereze orice parte a corpului, inclusiv capul si creierul. Descoperirea este privita ca un prim pas spre tratamente de tip regenerativ la pacienti umani.

Dr. Aziz Aboobaker si Daniel Felix arata intr-un articol publicat in PLoS Genetics ca prin studiile efectuate au descoperit mecanismul prin care viermii isi regenereaza muschi, intestine si chiar creier din celule stem prezente chiar si la exemplarele adulte. Informatia continuta in genele “smed-prop” face ca noile organe sa apara la locul potrivit in organism pentru a permite reluarea functiei pierdute. Aboobaker mentioneaza ca intelegerea mecanismului prezent la viermi va deschide calea catre regenerarea organelor si membrelor la oameni.

Pe langa importanta medicala a descoperirii, pe cat de ciudate ar putea fi rezultatele, nu putem sa nu ne gandim si la implicatiile emotionale si sociale ale posibilitatii cresterii de noi organe si membre. Astfel de tratamente regenerative ar putea schimba obiceiuri cotidiene cum ar fi taiatul unghiilor ce se va putea realiza mai usor, printr-o singura lovitura hotarata. Dar de ce sa ne limitam la simpla inlocuire cand am putea avea “rezerve” din anumite organe sau membre? Cresterea unui cap suplimentar ar putea permite tratarea depresiei oamenilor ce se simt singuri, dandu-le posibilitatea sa vorbeasca cu sine. Gurmanzii ar putea infuleca cu doua guri iar zicala “gandeste de doua ori si fa o data” ar putea fi pusa in practica mai usor. Desigur, ar fi si dezavantaje. Ganditi-va doar la o soacra cu doua guri…

sursa : gizmodo, The Register