Stadion “linistit” pentru Cupa Mondiala

Odata cu fluierul de inceput al Cupei Mondiale din Cape Town, 69,070 de fani ai fotbalului isi vor incuraja echipele favorite folosindu-si intreaga capacitate pulmonara. Cu toate acestea locuitorii din zona vor putea dormi in liniste.

Stadionul nou construit pentru acest eveniment este situat in cartierul Green Point iar la proiectarea acestuia s-au luat in considerare doleantele riveranilor in legatura cu zgomotul produs de galeriile infocate din timpul meciurilor. Firma de inginerie Schlaich Bergermann din Germania a montat 9,000 de panouri de sticla groase de 16mm pentru a cea mai mare suprafata vitrata acoperitoare din lume. Sub panourile de sticla se afla o plasa din teflon si fibra de sticla care asigura reflectarea undelor sonore catre teren, aducand un potential avantaj echipelor sustinute de  galeria mai zgomotoasa. Astfel se previne iesirea sunetului pe gaura centrala de deasupra stadionului si se reduce substantial poluarea fonica a zonei inconjuratoare.

Acoperisul de sticla va proteja spectatorii si de intemperiile vremii, adapostindu-i de vant si de ploaie. Localnicii sunt obisnuiti cu faptul ca intr-o singura zi pot fi martori la toate cele patru anotimpuri, lucru posibil datorita intersectiei a doi curenti oceanici majori: cel cald dinspre Oceanul Indian si cel rece dinspre Atlantic. Aceasta se combina cu curentii de aer ce coboara de pe muntele ce vegheaza asupra orasului (Table Mountain) si rezulta in vanturi puternice de pana la 80 km/h. Prin forma sa concava acoperisul deviaza vantul si il directioneaza in jurul stadionului. Se pare ca totul e pregatit pentru a incepe jocurile!

sursa : gizmodo