Un mare pas inainte in fuziunea nucleara

fusionFuziunea nucleara, procesul care are loc in interiorul soarelui si care ne-ar putea furniza cantitati nelimitate de energie ieftina, a facut un mare pas inainte. Pana acum toate experimentele de laborator au fost in pierdere de energie, adica energia cheltuita pentru a incepe procesul de fuziune a fost mai mare decat energia generata. Se pare ca cercetatorii au reusit acum sa efectueze un experiement in care raportul de energie sa se inverseze.

Experimentul a avut loc la National Ignition Facility in Livermore, California, unde oamenii de stiinta au folosit 192 de fascicole ale celui mai puternic laser din lume pentru a incalzi si comprima o mostra de combustibil de hidrogen. Pana acum, intr-un experiment de acest fel laserul pompa mai multa energie pentru a porni reactia decat se elibera in procesul de fuziune. Conform reportajului BBC, in experimentul executat in luna septembrie “cantitatea de energie degajata prin reactia de fuziune a depasit energia absorbita de catre combustibil.” Acest lucru marcheaza un pas decisiv pentru acesta tehnologie.

De remarcat ca experimentul a obtinut fenomenul de aprindere, adica reactia de fuziune a generat atata energie cata a absorbit de la laseri. Asta nu inseamna ca experimentul a fost un castig energetic, pentru ca exista pierderi in sistem ceea ce face ca nu toata energia folosita sa fie transmisa de catre laseri spre combustibil. Odata ce vor fi rezolvate si aceste aspecte vom putea spera la generare de energie ieftina si curata din punctul de vedere al mediului inconjurator.

sursa – gizmodo